Woonstad Rotterdam
  • Home
  • Over dit blog
  • Contact

Woonstad Rotterdam

  • Home
  • Over dit blog
  • Contact
AlgemeenSamen

“Van Woonstad Rotterdam had ik deze persoonlijke aanpak niet verwacht”

door Redactie 22 juli 2019
door Redactie 22 juli 2019

Marjolijn Masselink is positief verrast over de betrokken begeleiding bij uitverhuizing

Bij stadsvernieuwingsprojecten ontkom je niet aan gedwongen verhuizingen: een ingrijpende gebeurtenis met grote impact, waar ook bewoners van Woonstad Rotterdam soms mee te maken krijgen. Des te belangrijker is de zorgvuldige begeleiding daarbij. Over die begeleiding is Marjolijn Masselink (directeur City Safari) zeer te spreken. Haar stiefdochter Suze zat in een situatie waarbij dergelijke veranderingen zorgden voor veel stress. Tegen al haar verwachtingen in kreeg Suze van Corina Busker, medewerker verhuur bij Woonstad Rotterdam, de persoonlijke begeleiding, tijd en ruimte die ze nodig had. Is dit te danken aan een gelukkige samenloop van omstandigheden of ligt hier een strategie aan ten grondslag?

In de Van Brakelstraat in de centrumwijk Cool worden sociale huurwoningen in 2019 grondig gerenoveerd, waarna ze beschikbaar komen voor young professionals in de sociale sector. Veel huidige bewoners kunnen daarom niet terugkeren naar hun vertrouwde huis. Zo ook Suze, de stiefdochter van Marjolijn. Vanwege een hersenbeschadiging die ze ooit opliep, heeft ze moeite met veranderingen en meer tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties. Tijd die er bij dit soort projecten vaak niet is.

“Ik had een ander beeld van de werkwijze van woningcorporaties en ben positief verrast”

Des te verrassender was het voor Marjolijn toen bleek dat Suze écht werd gehoord en geholpen. “Ik was positief verrast omdat ik eerlijk gezegd een ander beeld had van de werkwijze van woningcorporaties in het algemeen. Je hoort vooral de negatieve verhalen als het op dit soort ingrepen aankomt.” Ze wil haar verhaal delen omdat het anderen gerust kan stellen én omdat ze hoopt dat het een voorbeeld stelt. Corina Busker was als medewerker verhuur verantwoordelijk voor de persoonlijke begeleiding. Ze geeft inzicht in de te nemen stappen bij stadsvernieuwingsprojecten en verklaart hoe het haar gelukt is om Suze succesvol te verhuizen.

Stap 1: Informeren tijdens een bewonersavond

Voorafgaand aan een stadsvernieuwingsproject stelt Woonstad Rotterdam haar bewoners schriftelijk op de hoogte en organiseert vlak erna een bewonersavond. Hier krijgen huurders toelichting en antwoord op hun vragen, vertelt Corina. Ze werkt sinds 2008 bij Woonstad Rotterdam en ontfermt zich bij dergelijke projecten over de bewoners. Corina: “Dit project valt onder herhuisvesting, waarbij huurders ruim een jaar van tevoren op de hoogte zijn gesteld. Het traject start met een officiële aankondiging en vervolgens een bewonersavond.” Tijdens die avond viel het Corina op dat Suze veel vragen had. “Het was me direct duidelijk dat ze zich zorgen maakte, dus ik besloot dat het handig was om snel bij haar langs te gaan en de eerste zorgen weg te nemen.”

Stap 2: Geruststellen tijdens het huisbezoek

Zo gezegd, zo gedaan: Corina ging bij Suze op huisbezoek. Corina: “Ik ben het aanspreekpunt voor de bewoners en in het eerste gesprek wil ik vertrouwen wekken. Ik wil dat bewoners weten dat het geen zakelijk traject is, maar dat we op persoonlijk niveau meedenken. Voordat ik met feitelijke informatie kom, luister ik eerst goed naar hun zorgen en vragen. Vervolgens geef ik ze een helder en eerlijk beeld van wat er staat te gebeuren.” Die aanpak werd gewaardeerd, vertelt Marolijn. “Ik was aanwezig bij het huisbezoek. De manier waarop met Suze werd overlegd en meegedacht was erg prettig.” Corina nam de tijd, luisterde goed en wist de vinger op de zere plek te leggen: voor Suze was de tijdsdruk een belangrijke stressor. Marjolijn: “Corina vertelde Suze dat ze de tijd zou krijgen die ze nodig had en daarmee viel een groot deel van de druk plots weg.”

Corina Busker – Medewerker Verhuur

Stap 3: Vinden en voorstellen van passende woningen

Bij herhuisvesting zijn er voor Woonstad Rotterdam-bewoners twee manieren om aan een nieuwe woning te komen. Bewoners reageren zelf op woningaanbod van Woonnet Rijnmond en krijgen daarbij stadsvernieuwingsurgentie, of de medewerker verhuur stelt maximaal drie passende woningen voor. Corina: “Als er Woonstad-woningen in dezelfde wijk vrijkomen, dan reserveren we die direct voor onze bewoners. Bij woningbemiddeling hebben bewoners officieel recht op drie aanbiedingen. Ik kijk daarbij per persoon wat past bij de wensen en situatie. Op basis van het huisbezoek maak ik een inventarisatie van behoeften. Willen mensen graag in de wijk blijven? Hoeveel slaapkamers hebben ze nodig? Binnen mijn mogelijkheden zoek ik naar een geschikte woning.” Suze koos voor woningbemiddeling, maar vond het erg spannend. Je weet immers nooit of een volgend aanbod beter of slechter uitpakt. Marjolijn: “Het was fijn dat ze de mogelijkheid had om ergens ‘nee’ tegen te zeggen, maar het voelde tegelijkertijd als een gok. Ook hier dacht Corina mee en al redelijk snel kwam er een aanbod voor een woning in de Mauritsstraat, ook in de wijk Cool. Vervolgens mocht Suze in alle rust meermaals kijken. Zo kon ze haar beslissing met 100% zekerheid maken.”

Stap 4: Tijd om te verhuizen

Bij een uitverhuizing heb je als Woonstad Rotterdam-bewoner officieel één maand de tijd om te verhuizen vanaf het moment dat je een woning accepteert. Dat is redelijk rap voor iedereen, laat staan als je tijd nodig hebt om veranderingen te verwerken. Corina: “Suze zag ontzettend op tegen de verhuizing en dacht het niet te redden. Ik heb toen direct aangegeven dat er bij dit project ruimte voor uitloop was. Mentaal geeft dat vaak al zoveel rust, dat de verhuizing zelf vervolgens ook vlotter verloopt.” De verhuizing is inmiddels in volle gang. Marjolijn: “Suze is blij met de woning en de ligging ervan: centraler kan bijna niet! Ik ben erg tevreden met de persoonlijke aandacht en de tijd die ze kreeg, maar vond ook de verhuisvergoeding erg sympathiek. Ik hoorde weleens over het uitblijven van reacties en reparaties, dus stelde me niet veel voor van de klantgerichtheid van Woonstad Rotterdam. Dat bleek in dit geval zeer onterecht. Suze kreeg een appartement dat goed past bij haar behoeften én de tijd om te acclimatiseren. Bovendien is de nieuwe woning veel moderner dan de vorige!”

“Binnen het protocol zoek ik naar mogelijkheden en maatwerk”

Eind goed, al goed, zou je denken. Maar het geval van Suze staat niet op zichzelf. Maandelijks kampen meerdere bewoners hiermee, en maandelijks doen Woonstad Rotterdam-medewerkers hun best om dit in goede banen te leiden, vertelt Corina. “Voordat het traject officieel start, hebben wij al veel werk verzet. Wij hebben geïnventariseerd hoeveel ouderen en gezinnen er bijvoorbeeld wonen en hoeveel woningen er ter vervanging nodig zijn.” Eenmaal in contact met de bewoners, zoekt Corina binnen het protocol constant naar mogelijkheden en maatwerk. “Ik snap dat een gedwongen verhuizing ingrijpend is en wil een nare situatie zo prettig mogelijk maken. Als dat betekent dat ze me voor een vierde of vijfde keer willen spreken, dan kan dat. Daar ben ik voor! Mensen zijn voor mij geen nummertje.” Dat zit in haar aard, bekent ze. Ze heeft haar sensoren scherp afgestemd op de behoeften van anderen. “Mensen blijer achterlaten dan ervoor, daar doe ik het voor.

Relevante artikelen

Buurt Bestuurt EssenburgBuurt: voor bewoners door bewoners

21 november 2019

Ook Woonstad Rotterdam worstelt met dilemma’s

7 november 2019

Samen sterker: steun, saamhorigheid en gezelligheid door bewonersparticipatie...

6 november 2019

Groen Geluk: de tuin winterklaar in 5 stappen!

28 oktober 2019

‘Afwachten is geen optie’

5 september 2019

In gesprek met Samantha Rodriques, eigenaar en oprichter...

29 augustus 2019

“Het Rotterdam Project is erg bewonderenswaardig. Er liggen...

14 augustus 2019

Een goede toekomst voor de historische Filtergebouwen

10 juli 2019

Vooroorlogse woningen gasloos

13 juni 2019

Malieklos: vernieuwing in de Slaghekbuurt

13 juni 2019

Reageer Annuleer antwoord

Bewaar mijn naam, e-mailadres en website in deze browser voor de volgende keer dat ik een reactie schrijf.

Blogoverzicht 2018

  • Buurt Bestuurt EssenburgBuurt: voor bewoners door bewoners 21 november 2019
  • ‘We gaan niet wachten op de ideale oplossing’ 12 november 2019
  • Ook Woonstad Rotterdam worstelt met dilemma’s 7 november 2019
  • Samen sterker: steun, saamhorigheid en gezelligheid door bewonersparticipatie in Spangen 6 november 2019
  • Groen Geluk: de tuin winterklaar in 5 stappen! 28 oktober 2019
  • ‘Afwachten is geen optie’ 5 september 2019
  • In gesprek met Samantha Rodriques, eigenaar en oprichter van YOU Talent 29 augustus 2019
  • “Het Rotterdam Project is erg bewonderenswaardig. Er liggen belangrijke lessen in besloten voor veel bestuurders.” 14 augustus 2019
  • “Van Woonstad Rotterdam had ik deze persoonlijke aanpak niet verwacht” 22 juli 2019
  • Een goede toekomst voor de historische Filtergebouwen 10 juli 2019
  • Vooroorlogse woningen gasloos 13 juni 2019
  • Malieklos: vernieuwing in de Slaghekbuurt 13 juni 2019
  • Woonstad Rotterdam maakt huurwoningen betaalbaar voor middeninkomens 3 mei 2019

Blogarchief

  • 2019 (17)
  • 2018 (13)
  • 2017 (17)
  • 2016 (63)
  • 2015 (43)

Tags

architectuur bewoners bijzonder bezit bloemhof Charlois Co-creatie CPO duurzaamheid energiebesparing Enquete Feijenoord Gaffelstraat Herstructurering huismeester Kiefhoek Landzicht leefbaarheid Middelland monument onderzoek Oranjeboomstraat Oude Westen Overschie participatie Pendrecht plus huren Prinsenland Renovatie rotterdam Rotterdam Zuid Senioren sociaal domein Spangen stadsdebat stadswijken stadswonen studenten Vitaal Pendrecht wielewaal Wielewaal Oost wijkaanpak wijken wijkontwikkeling woonbuurt ZieZuid
Over Woonstad Rotterdam
Woonstad Rotterdam maakt al jaren het verschil in wijken waar wij veel bezit hebben. Daar zijn wij trots op. De wensen van onze bewoners staan centraal bij onze dienstverlening; wij richten deze zo efficiënt en effectief mogelijk in. Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Dat laten wij zien door wat wij doen in onze wijken.

Onze missie
Wij bouwen en beheren goede, mooie en duurzame woningen voor Rotterdammers die aangewezen zijn op de sociale woningmarkt. Daarbij hebben we extra aandacht voor kwetsbare bewoners. Ook zetten we ons in voor leefbare wijken waar het prettig wonen en leven is. Die maatschappelijke taak voeren we exclusief uit in Rotterdam. Wij dragen bij aan Rotterdam als aantrekkelijke woonstad, waarin iedereen naar vermogen mee kan doen en kan profiteren van de kansen en mogelijkheden die de stad biedt.

Op dit blog laten wij zien hoe we deze missie realiseren.
Facebook Twitter Linkedin Email

Tweets

De vijf winnaars van de Woonstad Rotterdam Energie Challenge zijn bekend! Tijdens een succesvol evenement op de RDM… https://t.co/WVykIyksER

12-Dec-2019

Reply Retweet Favorite
Er zijn nepbrieven in omloop voor het overmaken van een borgsom! Voor zover wij weten gelukkig nog niet verstuurd m… https://t.co/wicVwa8NYR

12-Dec-2019

Reply Retweet Favorite
Onze hagelnieuwe website is in de lucht! Natuurlijk zijn we benieuwd wat jij ervan vindt. Mis je bepaalde dingen of… https://t.co/vVHwVR0We2

12-Dec-2019

Reply Retweet Favorite
Pim Dumans, Manager Portfolio bij Woonstad Rotterdam, ging met het @HavenRotterdam in gesprek over #duurzaamheid, d… https://t.co/yzOzp6IoQw

11-Dec-2019

Reply Retweet Favorite
Een blowerdoortest? Peter Beumer, meettechnicus bij Isovast, legt uit hoe zo’n luchtdichtheidsmeting werkt. “Dit is… https://t.co/I8jnMt6E86

10-Dec-2019

Reply Retweet Favorite

DIRECT CONTACT

Neem contact met ons op
Stuur ons een bericht
Mail ons

HANDIGE LINKS

MijnWoonstad
Veelgestelde vragen
Werken bij
Formulieren
Folders

SELF SERVICE

Reparatieverzoek
Serviceabonnement
Klusadvies

VOLG WOONSTAD

Facebook Twitter Linkedin Youtube

Privacy en Cookie Statement

Privacy Statement
Cookie Statement

@2018 - Woonstad Rotterdam


Terug naar boven