Op vrijdag 22 juni was de finale van de BlueCity Circular Challenge 2018. Zes teams ontwikkelden binnen zes weken nieuwe producten op basis van afval, zoals gebruikt linoleum, bagger, autowrakken en Rotterdams huisvuil. Woonstad Rotterdam werkte samen met het team dat Trespa als grondstof gebruikte. Tijdens de finale presenteerden de teams hun producten en businesscases. Woonstad Rotterdam eindigde als runner up: onder de indruk van de presentatie van het Trespa-team riep de vakjury spontaan een tweede prijs in het leven.
De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, ambitieuze studenten en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Door binnen zes weken een product te ontwikkelen dat bewijst dat het begrip afval bij het vuilnis kan. De deelnemers veranderen afvalstromen van deelnemende bedrijven in waardevolle producten. Het meest veelbelovende idee wordt doorontwikkeld tot een zelfstandige startup binnen BlueCity. Het team van Woonstad Rotterdam kreeg de tweede prijs. Het winnende team ontwierp voor het Hoogheemraadschap van Delfland een waterdoorlatende betonnen stoeptegel, gemaakt van opgebaggerd zand.
Woonstad Rotterdam bracht Trespa in als afvalstroom. Trespa-platen zijn massieve en compacte platen van samengeperste houtvezels of papier. Het materiaal is bijzonder duurzaam en weerbestendig en prijkt dan ook op de gevels van veel corporatiewoningen. Trespa wordt ook wel bekritiseerd door de goedkope uitstraling die woningen ervan kunnen krijgen. Onderstaand filmpje laat zien hoe het team door Woonstad Rotterdam aangedragen Trespa-platen een mooie nieuwe toepassing geven.
Woonstad Rotterdam ondersteunt initiatieven als de BlueCity Circular Challenge 2018, omdat wij hergebruik en herbestemming van sloopafval en bouwmaterialen willen stimuleren. Dat doen we door bestaande materiaalstromen in kaart te brengen en zo veel mogelijk circulair te maken, waardoor materialen continu worden hergebruikt en afval niet meer bestaat: de kringloopeconomie. Samen met onze ketenpartners willen we kringlopen realiseren in de totale cyclus van ontwerp, bouw, exploitatie en onderhoud, sloop. Daarbij kijken we vooral naar de grote en aanhoudende volumestromen in onze onderhouds- en ontwikkelopgave. Wij willen onze processen fundamenteel herzien en dagen innovatieve ketenpartners uit ons daarbij te ondersteunen. Prikkelend partnerschap noemen we dat.
Headerfoto: Sophie de Vos