Op een druiligere donderdag loopt de Korte Bajonetstraat vol publiek. Vanmiddag worden er drie hagelnieuwe muurschilderingen geëxposeerd in het Oude Westen. Niet zomaar kunstwerken. Nee, werken die gemaakt zijn door kunstenaars met een verstandelijke beperking. Onder de naam ‘Outsider Art’ sieren deze schilderingen enkele Rotterdamse buitenmuren in het Oude Westen.
Raymond Landegent, initiatiefnemer van het project: “Ik was echt onder de indruk van de Outsider Art van Galerie Atelier Herenplaats. Deze kunstwerken verdienden een podium. Daarom vond ik het een tof idee om deze werken naar de Rotterdamse buitenruimte te brengen.” Galerie Atelier Herenplaats – overigens huurder van Woonstad Rotterdam – leidt al 27 jaar mensen met een beperking op tot kunstenaar. “Een mooi initiatief, waarbij we focussen op wat deze mensen wél kunnen. Het helpt deze mensen bovendien om makkelijker aan te haken bij de maatschappij.”
Deze kunstwerken verdienden een podium. Daarom vond ik het een tof idee om deze werken naar de Rotterdamse buitenruimte te brengen.
Samenwerking
Daar begon de samenwerking met andere partijen. “We hadden behoefte aan een potje geld en muren”, aldus Raymond. Gelukkig vond hij al snel twee partners. “De Gemeente Rotterdam stelde geld beschikbaar en Woonstad Rotterdam zorgde voor de muren.” Niels van Ham, projectleider Wijkverbetering bij Woonstad: “De bewoners reageerden enthousiast. Sommige bewoners kwamen zelfs naar buiten met de vraag of zij ook zo’n geweldige muurschildering op de gevel krijgen.”
Zo vader, zo zoon
Ook de graffiti artiesten die de kunstwerken op de gevel moesten aanbrengen, waren snel gevonden. Namelijk Marijn Gronert en Wessel Heij van Painture Collective. Marijn: “Mijn vader Frits heeft Galerie Atelier Herenplaats 27 jaar geleden opgericht. Ik liep als klein mannetje al tussen de kunst. Ik ben er letterlijk mee opgegroeid. Ik werk als schilder in de bouw en ben in mijn vrijetijd veel met kunst en graffiti bezig.” Daarom is dit project hem op het lijf geschreven. Samen met vriend Wessel werkte het creatieve duo keihard om de kunstwerken van Galerie Atelier Herenplaats zo goed mogelijk te vertalen op de gevel. “We kregen echt zoveel toffe reacties vanuit de wijk. Bewoners hingen uit het raam, boden eten en drinken aan en hielpen soms zelfs mee.”
Feestelijke opening
Bewoners en familie van de kunstenaars verzamelen zich rond het eerste kleurrijke kunstwerk op de Korte Bajonetstraat. Het zonnetje breekt zelfs door. Raymond trapt de feestelijke opening af onder de vrolijke noten van een bandje. “Ik wil graag iedereen bedanken die bij dit project is betrokken, maar natuurlijk vooral de kunstenaars”, begint hij zijn speech. Het eerste kunstwerk is van Antoine Monod de Froidville, die al enkele jaren actief is bij Galerie Atelier Herenplaats. Bovendien heeft hij een prachtige naam, die een kunstenaar goed past. Onder luid applaus gaan we even later in een lange stoet naar de volgende locatie: de Diergaardesingel.
Diergaarde & saté
Het is dan ook erg toepasselijk dat hier een giraffe, met een persoon om de nek geklemd, op de gevel staat. De meneer om de nek heeft ook wel wat weg van de kunstenaar. “Maarten Wendrich maakt veel autobiografisch werk”, verklaart Raymond. De metafoor in het kunstwerk is ook treffend. “Soms kun je je optrekken aan mensen in je omgeving met meer overzicht”, legt hij uit. Dat is perfect vastgelegd in deze levensgrote schildering.
Soms kun je je optrekken aan mensen in je omgeving met meer overzicht.
We sjokken weer verder en sluiten de dag af met een hapje en drankje bij restaurant Soi3 op de West-Kruiskade. Ook hier staat een schitterende, Aziatisch aandoende muurschildering op de muur boven het etablissement. Iedereen geniet hier met een saté, viskoekje en Singha biertje van het werk van artieste Sharon van Dams. Zie je wel, kunst verbroedert.